Přihlášení:
Menu
Preview Švýcarsko - Španělsko

Švýcaři přivítají po prohře v Dánsku čerstvé evropské šampiony ze Španělska!

8. 9. 2024 09:27, upraveno: 8. 9. 2024 23:22
autor: Sforzac
Více než třicetitisícový stadion ve švýcarské Ženevě bude svědkem utkání druhého kola čtvrté skupiny Ligy národů UEFA mezi domácí reprezentací a národním výběrem Španělska.

Červené kříže zažily po bezbrankovém úvodním dějství hrůzostrašnou druhou polovinu utkání na půdě Dánska, kterému nakonec podlehli o dvě branky a navíc dohrávali ve dvojnásobné početní nevýhodě. Osm minut před vypršením základní hrací doby s již pouze deseti hráči v poli inkasovali poprvé z kopačky levého obránce italského Lecce Patricka Drogy a ve druhé minutě nastavení se pak střelecky prosadil defenzivní štít francouzského Olympique Marseille Pierre-Emile Hojbjerg, který tak při vyloučení dvou švýcarských fotbalistů stanovil podobu výsledku z pohledu Švýcarů na 0:2.

Fotbalisté Španělska byli ve svém úvodním vystoupení v novém ročníku Ligy národů na půdě Srbska jednoznačně lepším celkem, ale gólově se prosadit nedokázali, a jelikož udrželi na uzdě všechny ofenzivní hráče soupeře, včetně sparťanského kanonýra Veljka Birmančeviče, kromě pěti obdržených žlutých karet získali na úvod za venkovní bezbrankovou remízu pouze bod.

Soupeři české fotbalové reprezentace z druhé skupiny posledního ročníku Ligy národů UEFA poměří síly v neděli od 20:45 hodin.

Logo týmu Švýcarsko Novinky týmu Švýcarsko Logo týmu Švýcarsko Novinky týmu Španělsko

Švýcaři mohli považovat letošní evropský šampionát pořádaný na deseti německých stadionech za vydařený. V úvodní fázi totiž nepoznali pocit porážky a o konečnou první příčku v základní skupině je nakonec připravili pořadatelé turnaje až ve třetím kole vyrovnávací trefou z druhé minuty nastavení základní hrací doby. V osmifinále si země helvétského kříže poradila díky vyzrálému taktickému výkonu s favorizovanou Itálií, ale do bojů o medaile je nakonec nepustili pozdější vicemistři z Anglie díky své stoprocentní úspěšnosti v penaltovém rozstřelu.

Národní mužstvo Švýcarska dosáhlo v rámci Ligy národů UEFA svého největšího úspěchu hned v premiérové sezóně, v níž se probojovalo až na finálový turnaj pořádaný v Portugalsku, kde ale podlehlo v semifinále domácí reprezentaci, která následně zvítězila i ve finále. V následujících dvou ročnících obsadili Švýcaři ve skupině vždy třetí příčku a z Ligy A, tedy z nejvyšší úrovně, prozatím nikdy nesestoupili.

Útočník francouzského Monaka Breel Embolo odehrál na půdě Dánů celých devadesát minut, ale gólově se prosadit nedokázal. Autor dvou branek z letošního evropského šampionátu, kde Švýcarsko skončilo před branami semifinále, nastoupí v zápase se Španělskem zřejmě hned od úvodního hvizdu a bude znamenat největší hrozbu pro obranu Španělska.

Devětačtyřicetiletý kouč domácích Murat Yakin bude muset po utkání s Dánskem z důvodu vyloučení dvou bundesligových krajánků Granita Xhaky a Nica Elvediho zamíchat se sestavou. Prvně jmenovaného pravděpodobně nahradí defenzivní záložník Monaka Denis Zakaria a v obranné formaci by se mohl za potrestaného Elvediho objevit Becir Omeragic z francouzského Montpellier. Zranění pak nepustí do hry křídelníka italské Bologni a autora branky z evropského šampionátu proti Německu Dana Ndoyeho.

Španělé na mistrovství Evropy v Německu v úvodní fázi dominovali a nejenže získali maximální počet bodů, ale navíc ve skupině smrti s Itálií, Chorvatskem a Albánií neinkasovali. Asi nejkrušnější chvilky zažila reprezentace z Pyrenejského poloostrova ve čtvrtfinálovém duelu s domácím Německem, s nímž o svém postupu mezi nejlepší čtyři celky turnaje rozhodla až přesnou trefou v poslední minutě prodloužení. Červeno-žlutí pak v semifinále otočili vývoj utkání s Francií a nakonec vystoupali na zlatý vrchol díky finálové výhře 2:1 s reprezentací Albionu.

La Roja se v ročníku Ligy národů UEFA 2020-2021 probojovala až do závěrečné fáze, kterou hostily italské stadiony v Miláně a Turíně. V semifinále si národní celek Španělska poradil s domácími Italy, ale ve finále byla nad jeho síly Francie, s níž prohrála 1:2. Celkové vítězství v této nejmladší mezinárodní fotbalové soutěži vybojovali červeno-žlutí v posledním ligovém ročníku v Nizozemí, kde znovu po výhře 2:1 nad Itálií zdolali ve finálovém duelu po bezbrankové základní hrací době i prodloužení v penaltovém rozstřelu Chorvatsko.

Teprve sedmnáctiletý křídelník katalánské Barcelony Lamine Yamal, jenž na sebe strhnul pozornost na letošním mistrovství Evropy v Německu, kde se stal se historicky nejmladším hráčem evropských a světových šampionátů, odehrál celých devadesát minut v utkání se Srbskem, s nímž patřil k nejlepším hráčům, ale střelecky se prosadit nedokázal. Trenér Luis de la Fuente na něj bude hodně znovu spoléhat rovněž v nedělním střetnutí se Švýcarskem a s největší pravděpodobností jej tedy znovu zařadí do základní sestavy.

Hostující reprezentaci bude chybět z důvodu zranění až pětice hráčů. S poraněným zápěstím aktuálně laboruje gólman Athletica Bilbao Simón Unai, jenž odchytal na letošním Euru šest ze sedmi střetnutí, včetně toho finálového. Mimo hru je z důvodu svalového zranění také útočník a kapitán španělské reprezentace Alvaro Morata, jenž po šampionátu zamířil s Atlética Madrid do AC Milán.

Hráči týmu Švýcarsko Hráči týmu Španělsko
  • Gregor Kobel - Brankář
    (Borussia Dortmund)
  • Becir Omeragic - Střední obránce
    (HSC Montpellier)
  • Manuel Akanji - Střední obránce
    (Manchester City - kapitán)
  • Ricardo Rodriguez - Střední záložník
    (Real Betis Balompié)
  • Michel Aebischer - Levý záložník
    (FC Bologna 1909)
  • Denis Zakaria - Defenzivní záložník
    (AS Monaco)
  • Remo Freuler - Střední záložník
    (FC Bologna 1909)
  • Silvan Widmer - Pravý záložník
    (1. FSV Mainz 05)
  • Ruben Vargas - Levé křídlo
    (FC Augsburg)
  • Fabian Rieder - Pravé křídlo
    (VfB Stuttgart)
  • Breel Embolo - Střední útočník
    (AS Monaco)
  • David Raya - Brankář
    (FC Arsenal)
  • Marc Cucurella - Levý obránce
    (FC Chelsea)
  • Aymeric Laporte - Střední obránce
    (FC Al-Nassr)
  • Robin Le Normand - Střední obránce
    (Atlético de Madrid)
  • Daniel Carvajal - Pravý obránce
    (Real Madrid - kapitán)
  • Martin Zubimendi - Defenzivní záložník
    (Real Sociedad)
  • Pedri - Střední záložník
    (FC Barcelona)
  • Dani Olmo - Ofenzivní záložník
    (FC Barcelona)
  • Nico Williams - Levé křídlo
    (Athletic Bilbao)
  • Lamine Yamal - Pravé křídlo
    (FC Barcelona)
  • Mikel Oyarzabal - Střední útočník
    (Real Sociedad)
Chybějící hráči týmu Švýcarsko Chybějící hráči týmu Španělsko
  • Nico Elvedi - Střední obránce
    (Disciplinární trest)
  • Leonidas Stergiou - Střední obránce
    (Poranění zad)
  • Granit Xhaka - Defenzivní záložník
    (Disciplinární trest)
  • Dan Ndoye - Pravé křídlo
    (Poranění hamstringů)
  • Unai Simón - Brankář
    (Poranění zápěstí)
  • Fermin Lopez - Střední záložník
    (Svalové zranění)
  • Mikel Merino - Střední záložník
    (Poranění ramena)
  • Álex Baena - Ofenzivní záložník
    (Svalové zranění)
  • Alvaro Morata - Střední útočník
    (Svalové zranění)
Předpověď zápasu

Španělé dle očekávání drželi v utkání na trávníku Srbska častěji míč na svých kopačkách a vyprodukovali celkem dvaadvacet střel, z nichž pět mířilo mezi tři tyče, ale žádná z nich neskončila v síti. Čerství evropští šampioni nedokázali zužitkovat ani devět zahrávaných rohových kopů.

Švýcarům se na půdě Dánska nevydařila zejména druhá půle, v níž šli velmi brzy do početního oslabení a nakonec závěr utkání dohrávali i bez vyloučeného kapitána Xhaky jen s devíti hráči. Seveřané tedy v zápase dominovali statistikám a Švýcary, kteří za devadesát minut trefili prostor brány pouze jednou, jednoznačně přestříleli.

Obě mužstva se potkala v rámci Ligy národů již v roce 2020 a po nejtěsnější možné domácí výhře Španělů vybojovali ve druhém případě na své půdě Švýcaři bod díky nerozhodnému výsledku 1:1. V posledním ročníku této nejmladší mezinárodní fotbalové soutěže, která se hraje teprve od roku 2018, se nejprve z výhry 1:0 na trávníku Švýcarska radovala La Roja, ale zemi helvétského kříže se podařilo ve druhém duelu zvítězit ve španělské Zaragoze 2:1. Na předposledním evropském šampionátu, který se uskutečnil z důvodu pandemie Covid-19 až v roce 2021 a navíc poprvé v historii napříč několika evropskými stadiony, se tito tradiční soupeři potkali ve čtvrtfinále, v němž byli nakonec po nerozhodném výsledku 1:1 ze základní hrací doby a bezbrankovém půlhodinovém prodloužení šťastnější fotbalisté z Pyrenejského poloostrova, kteří udrželi pevnější nervy v penaltovém rozstřelu.
Mužstvu helvétského kříže se čtvrteční zápas na půdě Dánska vůbec nevydařil a navíc bude postrádat dvojici vyloučených fotbalistů, včetně kapitány Granita Xhaky. Čeká je zřejmě nejsilnější možný soupeř v podání mistrů Evropy, kteří v úvodním duelu v Srbsku pouze remizovali a další bodovou ztrátu nebudou chtít připustit.

Papírovým favoritem tohoto střetnutí je bezesporu celek z Pyrenejského poloostrova, který by si měl ze švýcarské půdy přivézt všechny body. Domácí ale nedají svoji kůži lacino a nelze tedy očekávat, že Španělé zvítězí jednoznačným rozdílem.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
0 : 2
Švýcarsko - Španělsko
8. září 2024 - 20:45
2 - 1X2
1,78
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Young
43.3 %
Young
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole