Přihlášení:
Menu
Preview Slovácko - Slávia Praha

Sešívaní zahájí po tříletém čekání na titul novou ligovou sezónu v Uherském Hradišti!

21. 7. 2024 09:08, upraveno: 21. 7. 2024 17:20
autor: Sforzac
Sedminásobný fotbalový mistr České republiky Slavia Praha odstartuje již dvaatřicátou sezónu nejvyšší domácí soutěže na trávníku 1. FC Slovácko.

Slávisté obsadili v uplynulé ligové sezóně druhou příčku o dva body zpět za vítěznou Spartou a zároveň s luxusním náskokem pěti výher na třetí Plzeň. Sešívaní o sobě dali výrazně vědět rovněž v evropských pohárech, v nichž ovládli s patnácti body základní skupinu Evropské ligy před druhým AS Řím. V osmifinále byl ale nad síly červenobílých několikanásobný italský mistr AC Milán, s nímž nejprve podlehli na jeho hřišti 2:4 a následně v odvetě na domácím stadionu 1:3.

Slovácko reprezentovalo českou republiku v evropských pohárech naposledy v sezóně 2022/2023, kdy se probojovalo do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Tam ovšem obsadilo v konkurenci francouzského Nice, německého Kolína nad Rýnem a srbského Partizanu Bělehrad až poslední čtvrtou, tedy nepostupovou příčku. V minulém ligovém ročníku se domácí prokousali v rámci nejvyšší domácí soutěže do Skupiny o titul, v níž ovšem skončili na šesté příčce a v letošní sezóně si tak v evropských pohárech chybí.

O připravenosti obou mužstev se diváci přesvědčí od nedělních 17:00 na Městském stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti.

Logo týmu Slovácko 1. FC Novinky týmu Slovácko 1. FC Logo týmu Slovácko 1. FC Novinky týmu Slavia Praha

Nejlepším umístění domácího mužstva v nejvyšší české fotbalové soutěži je čtvrtá příčka, kterou obsadili v sezónách 2020/2021 a hned v té následující, v níž navíc ovládli domácí pohár MOL Cup díky finálové výhře 3:1 nad pražskou Spartou.

Martin Svědík ukončil svoje šestileté účinkování na lavičce Slovácka a jeho nástupcem se stal Roman West, který v minulé sezóně působil jako trenér dorostu. Novým členem realizačního týmu se rovněž stal Petr Drobisz, jenž nahradil na pozici kouče gólmanů Luboše Přibyla.

Marek Havlík se stal v minulém ligovém ročníku s dvanácti gólovými trefami nejlepším střelcem domácího mužstva. Devětadvacetiletý záložník zaznamenal od roku 2013, kdy přestoupil do moravského celku z Kroměříže, celkem 37 ligových branek a dvakrát se trefil rovněž v rámci domácího poháru. Bývalý reprezentant do jedenadvaceti let bude znovu patřit k největším oporám moravského celku.

V zahajovací sestavě proti pražské Slávii by neměl chybět ani zkušený středopolař a další bývalý člen naší jedenadvacítky Michal Trávník, jenž si kromě Slovácka vyzkoušel angažmá v Jablonci, pražské Spartě a rovněž v turecké Kasimpase, v jejímž dresu si připsal tři střelecké úspěchy.

Z důvodu vyloučení v posledním ligovém utkání uplynulé sezóny s Baníkem Ostrava naopak nebude mít novopečený trenér Roman West k dispozici křídelního záložníka Pavla Jurošku, jenž si v uplynulé sezóně připsal pět ligových branek. Do hry nezasáhne s největší pravděpodobností ani záložník a nová posila Moravanů Filip Souček, jenž laboruje se zraněním. Na hřišti by se mohl naopak od úvodního hvizdu objevit Patrik Blahút, na kterého uplatnilo Slovácko po jednoročním hostování ze slovenské Podbrezové opci a získalo jej na přestup.

Červenobílí budou patřit se svým odvěkým městským rivalem Spartou a rovněž plzeňskou Viktorkou jako již tradičně k hlavním favoritům Chance ligy a jejich hlavním cílem bude zisk mistrovského titulu, na který nedosáhli v předešlých třech ligových sezónách.

Největší letní posilu přivedli sešívaní z Plzně, odkud získali vytáhlého reprezentačního útočníka Tomáše Chorého, jenž pomohl Viktoriánům dvanácti přesnými trefami ke konečnému třetímu místu ligové tabulky a rovněž čtyřmi brankami k historickému postupu do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Devětadvacetiletý rodák z Olomouce, který nastoupil rovněž ve dvou zápasech české reprezentace na nedávno skončeném mistrovství Evropy, si aktuálně užívá odpočinku a je otázkou, zda nastoupí hned v úvodním utkání na půdě Slovácka.

Slovenský reprezentant Ivan Schranz prožil s největší pravděpodobností nejlepší chvíle své fotbalové kariéry na nedávno ukončeném evropském šampionátu, kde si převzal díky třem brankám s dalšími pěti fotbalisty Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce turnaje. O dalším osudu třicetiletého křídelníka se po jeho úspěšném vystoupení na Euru hodně diskutovalo, ale prozatím zůstává hráčem Slávie a hosté budou na jeho střelecké schopnosti určitě hodně spoléhat.

Útočník Mick van Buren zamířil po několikaletém účinkování v české lize do polského Krakova, který obsadil v minulé sezóně třináctou příčku konečné tabulky nejvyšší polské fotbalové soutěže. Zkušený jedenatřicetiletý Holanďan, jenž oblékal kromě sešívaného dresu rovněž dres Slovanu Liberec či Českých Budějovic, zaznamenal v dresu slávistického A-mužstva v průběhu osmi sezón rovných dvacet ligových branek. Oblíbenec fanoušků červenobílých navíc přidal šest přesných zásahů v rámci domácího poháru a jednou se zapsal do listiny střelců v rámci Evropské ligy.

Trenér Jindřich Trpišovský se snažil po náročné sezóně a pro Českou republiku neúspěšném evropském šampionátu šetřit před startem Chance ligy největší opory a současně členy reprezentačního kádru tím, že je nenasazoval do přípravných utkání.

Hráči týmu Slovácko 1. FC Hráči týmu Slavia Praha
  • Milan Heča - Brankář
  • Merchas Doski - Levý obránce
  • Stanislav Hofmann - Střední obránce
    (Kapitán)
  • Filip Vaško - Střední obránce
  • Petr Reinberk - Pravý obránce
  • Michal Kohút - Levý záložník
  • Marek Havlík - Střední záložník
  • Michal Trávník - Střední záložník
  • Patrik Blahút - Pravý záložník
  • Vlasiy Sinyavskiy - Levé křídlo
  • Dyjan Azevedo - Pravé křídlo
  • Filip Vecheta - Střední útočník
  • Aleš Mandous - Brankář
  • David Zima - Levý obránce
  • Tomáš Vlček - Střední obránce
  • Igoh Ogbu - Střední obránce
  • Jan Bořil - Pravý obránce
  • Tomáš Holeš - Defenzivní záložník
    (Kapitán)
  • Lukáš Provod - Levý záložník
  • Oscar Dorley - Střední záložník
  • David Douděra - Pravý záložník
  • Václav Jurečka - Levé křídlo
  • Ivan Schranz - Pravé křídlo
  • Mojmír Chytil - Střední útočník
Chybějící hráči týmu Slovácko 1. FC Chybějící hráči týmu Slavia Praha
  • Tomáš Břečka - Střední obránce
    (Zranění)
  • Vlastimil Daníček - Defenzivní záložník
    (Zranění)
  • Pavel Juroška - Pravý záložník
    (Disciplinární trest - červená karta)
  • Filip Souček - Střední záložník
    (Zranění)
  • Jindřich Staněk - Brankář
    (Poranění ramena)
  • Ondřej Zmrzlý - Levý obránce
    (Zranění)
  • Štěpán Chaloupek - Střední obránce
    (Zranění)
  • Christos Zafeiris - Střední záložník
    (Svalové zranění)
  • Lukáš Masopust - Pravý záložník
    (Zranění)
  • Boluwatife Ogungbayi - Střední útočník
    (Poranění kolena)
Předpověď zápasu

Slávisté získali v posledním ligovém ročníku v celkovém součtu 85 bodů a v pětatřiceti utkáních zaznamenali stejně jako nakonec třetí Viktoria Plzeň 76 střeleckých úspěchů, což byl druhý největší gólový příspěvek Fortuna:Ligy. Sešívaní zároveň obdrželi pouze 24 branek, tedy vůbec nejméně ze všech účastníků soutěže.

Moravané bojovali v uplynulé sezóně o účast ve Skupině o titul až do poslední chvíle. V závěrečném utkání nadstavbové části na půdě ostravského Baníku se modro-bílí připravili svoji nedisciplinovaností o možnost zahrát si Play Off o Evropskou konferenční ligu díky ostudné prohře 0:6, když utkání dohrávali z důvodu vyloučení v oslabení o dva hráče v poli. Slovácko si v uplynulé ligové sezóně připsalo v celkovém součtu 44 bodů, vsítilo 45 branek a 56 jich obdrželo.

Hosté odehráli před startem sezóny celkem pět přípravných duelů, v nichž i bez členů reprezentačního kádru nastříleli patnáct branek a po úvodní remíze 1:1 s Pardubicemi následně čtyřikrát v řadě zvítězili.

V průběhu letní přestávky absolvovali domácí pět přátelských utkání, v nichž si jediné vítězství připsali v posledním případě s Viktorkou Žižkov, kterou zdolali na domácím stadionu jednoznačně 4:1.

Slovácko by mělo v této sezóně patřit spíše k průměrným celkům Chance ligy, zatímco Slávisté jako již tradičně k horkým kandidátům na mistrovský titul. V tomto utkání je poměrně jednoznačným favoritem celek hostí a měl by si tedy s Uherského Hradiště přivézt tři body.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
1 : 3
Slovácko 1. FC - Slavia Praha
21. července 2024 - 17:00
2 - 1X2
1,50
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Zdeno10
50.0 %
Zdeno10
21. července 2024 - 17:00
UO 2.5
1,66
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele vsetinak2
57.3 %
vsetinak2
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole