Přihlášení:
Menu
Preview Slovácko - Baník Ostrava

Ostravský Baník čeká po bolestném vyřazení z evropských pohárů ligový duel na Slovácku!

18. 8. 2024 09:27, upraveno: 18. 8. 2024 20:59
autor: Sforzac
Aktuálně osmý Baník Ostrava zavítá v rámci pátého kola nejvyšší české fotbalové ligy na hřiště devátého Slovácka.

Hostující celek prozatím odehrál jen tři ligové zápasy, z nichž se dvakrát radoval z vítězství. Baníku se nevydařil úvodní duel sezóny, v němž na hřišti pražských Bohemians ve třetí minutě nastavení pouze zmírnil porážku z jejich pohledu na konečných 1:2. Modro-bílí se ale z této prohry poměrně rychle oklepali a po postupu v Evropské konferenční lize zvládli následně oba domácí duely, v nichž nejprve zdolali díky přesné trefě z druhé půle nejtěsnějším rozdílem severočeský Jablonec a ve svém posledním ligovém vystoupení stejným poměrem Hradec Králové, s nímž využili dlouhého oslabení soupeře až v samotném závěru utkání.

Domácí se velmi zodpovědně zaměřují na defenzivu, o čemž se hned v úvodním utkání probíhajícího ligového ročníku přesvědčila favorizovaná Slávia Praha, která nedokázala v Uherském Hradišti skórovat a musela se spokojit se ziskem jednoho bodu za nerozhodný výsledek 0:0. Recept na obranu moravského celku našla ve druhém kole Mladá Boleslav, která se dokázala střelecky prosadit hned třikrát, zatímco Slovácko vyšlo střelecky naprázdno i podruhé. Po další bezbrankové remíze s Bohemians 1905 Uherskohradišťští poprvé v této sezóně v minulém ligovém kole skórovali, a jelikož si dokázali na trávníku Pardubic poradit se všemi útočnými výpady Východočechů, připsali si současně první výhru.

Souboj sousedů v tabulce uvidí Stadion Miroslava Valenty v neděli od osmé hodiny večerní.

Logo týmu Slovácko 1. FC Novinky týmu Slovácko 1. FC Logo týmu Slovácko 1. FC Novinky týmu Ostrava Baník

Domácí získali čerstvou posilu v podobě jednatřicetiletého Michaela Krmenčíka, který by měl svému novému zaměstnavateli pomoci zlepšit gólovou produktivitu, s níž se Slovácko výrazně potýká od startu aktuální sezóny. Zkušený forvard, který v minulé sezóně působil v kyperském Apollonu Limassol, získal ve své kariéře kromě tří mistrovských titulů v nejvyšší domácí soutěži v dresu Viktorie Plzeň rovněž při angažmá v Club Bruggy trofej pro vítěze belgické Jupiler Pro League.

O jediný střelecký úspěch Slovácka v letošním ligovém ročníku se zasloužil angolský reprezentant Gigli Ndefe, který v úvodních zápasech naskočil do zápasů až v jejich průběhu a ve zbývajících dvou pak v základní sestavě nahradil zkušeného Petra Reinberka. Pro krajního obránce, jenž po angažmá v holandském Waalwijku působil kromě Karviné a Slovanu Liberec právě v ostravském Baníku, bude mít nedělní duel proti svému bývalému zaměstnavateli pikantní příchuť.

Marek Havlík se stal s dvanácti gólovými trefami nejlepším střelcem Slovácka uplynulého ligového ročníku. Od roku 2013, kdy tento devětadvacetiletý záložník přišel do Uherského Hradiště z Kroměříže, zaznamenal již 37 ligových branek a dvakrát se střelecky prosadil rovněž v rámci domácího poháru. Bývalý člen české reprezentační jedenadvacítky patří k největším oporám moravského celku a proti ostravskému Baníku jej znovu uvidíme na hřišti od první minuty.

Domácím bude naopak chybět stoper Tomáš Břečka a defenzivní štít Vlastimil Daníček, jehož zranění je dlouhodobějšího rázu. Prvně jmenovaný se již zapojil do tréninkového procesu, ale z důvodu velmi dobrých výkonů v defenzivě jej s největší pravděpodobností trenér Roman West posadí je na lavičku.

Ostravští nastupovali v evropských pohárech se čtyřčlennou obrannou formací, zatímco v utkáních Chance ligy poslal trenér Pavel Hapal od úvodního hvizdu na hřiště ve všech třech střetnutích pouze trojici stoperů.

Baník po jednoznačném postupu z kvalifikace Evropské konferenční ligy přes arménský FC Urartu v semifinálovém předkole srdnatě vzdoroval favorizované Kodani, na jejíž půdě inkasoval jedinou branku až v nastavení základní hrací doby. V odvetě dokázali fotbalisté Ostravy srovnat krok a poslali utkání do prodloužení, v němž se ani jeden z celků střelecky neprosadil a rozhodnutí tak přinesla střelba ze značky pokutového kopu. V této disciplíně ale hosté neuvěřitelně selhali a z postupu se tak radoval dánský velkoklub.

Ofenzivní křídelník Ewerton Paixao da Silva hostoval v minulé sezóně v Ostravě z pražské Slávie a Baník na něj následně uplatnil opci, díky čemuž se stal jeho hráčem. V uplynulém ligovém ročníku se čtrnácti brankami nejlepší střelec svého nového zaměstnavatele zaznamenal dva přesné zásahy v rámci Evropské konferenční ligy a ve druhé půli krátce po příchodu na hřiště rozhodl svoji brankou domácí zápas druhého kola se severočeským Jabloncem. Sedmadvacetiletý Brazilce nastoupí proti Slovácku s největší pravděpodobností opět v základní sestavě a navíc s kapitánskou páskou.

Slovenský forvard Erik Prekop se dokázal střelecky prosadit v úvodním utkání čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s arménským FC Urartu a vsítil rovněž velmi důležitou branku v domácí odvetě proti Kodani. Bývalý hráč Hradce Králové a Bohemians 1905, v jejichž dresu zaznamenal v uplynulé sezóně osm přesných zásahů a připsal si rovněž jeden gólový úspěch v rámci domácího poháru, nastoupil ve všech třech odehraných ligových duelech až ve druhém poločase a dost možná tomu bude také v utkání na trávníku Slovácka.

Z důvodu zdravotních komplikací nebude mít trenér Pavel Hapal k dispozici krajního záložníka Radima Šudáka a stopera Davida Lischku, který obléká po přestupu z pražské Sparty dres Baníku již čtvrtou sezónu.

Hráči týmu Slovácko 1. FC Hráči týmu Ostrava Baník
  • Milan Heča - Brankář
  • Merchas Doski - Levý obránce
  • Filip Vaško - Střední obránce
  • Stanislav Hofmann - Střední obránce
    (Kapitán)
  • Gigli Ndefe - Pravý obránce
  • Marek Havlík - Levý záložník
  • Michal Kohút - Střední záložník
  • Michal Trávník - Pravý záložník
  • Pavel Juroška - Levé křídlo
  • Patrik Blahút - Pravé křídlo
  • Matyáš Kozák - Střední útočník
  • Jakub Markovič - Brankář
  • Uchenna Aririerisim - Střední obránce
  • Matěj Chaluš - Střední obránce
  • Karel Pojezný - Střední obránce
  • Daniel Holzer - Levý záložník
  • Jiří Boula - Střední záložník
  • Tomáš Rigo - Střední záložník
  • David Buchta - Pravý záložník
  • Ewerton - Levé křídlo
    (Kapitán)
  • Jiří Klíma - Pravé křídlo
  • Filip Kubala - Střední útočník
Chybějící hráči týmu Slovácko 1. FC Chybějící hráči týmu Ostrava Baník
  • Vlastimil Daníček - Defenzivní záložník
    (Zranění)
  • David Lischka - Střední obránce
    (Zranění)
  • Radim Šudák - Levý záložník
    (Zranění)
Předpověď zápasu

Slovácku momentálně patří s pěti body a na kontě pouze s jednou prohrou horší polovina tabulky. Uherskohradišťští inkasovali prozatím třikrát, zatímco střelecky se prosadili pouze jednou.

Rovněž Baník našel přemožitele v probíhající sezóně pouze jednou, ale naplno dokázal bodovat v obou domácích střetnutích, díky čemuž okupuje o stupínek lepší příčku než soupeř a navíc disponuje jedním zápasem k dobru. Ostravané skórovali již třikrát a obdrželi dvě branky.

Fotbalisté Slovácka stejně jako v předchozích utkáních i v Pardubicích zodpovědně bránili a k plnohodnotnému bodovému zisku jim nakonec stačila jediná branka.
Baníku usnadnil v minulém ligovém kole roli Hradec Králové hned ve třinácté minutě, kdy musel předčasně do sprch záložník Jakub Kučera. O sedm minut později navíc soupeř pohrdl nabídnutou šancí v podobě pokutového kopu. Ostravané nakonec o své výhře rozhodli až v první minutě nastavení normální hrací doby, kdy se trefil ve svém premiérovém a doposud jediném startu za A-tým nigerijský stoper Uchenna Aririerisi.

Vzájemná bilance hovoří vcelku jednoznačně pro ostravský Baník, který zvítězil ve třech z předchozích pěti utkání, včetně toho posledního v nadstavbové části minulé sezóny, kdy zdolal nedisciplinované Slovácko před vlastními tribunami v přímém souboji o umístění zaručující účast v Play-Off o Evropskou konferenční ligu vysoko 6:0.

Domácí budou znovu vycházet ze zabezpečené obrany a čekat na chybu soupeře. Baník by mohl být aktivnější, ale rovněž se rozhodně nepohrne do bezhlavého útočení. Obě mužstva se velmi dobře znají a lze očekávat vyrovnaný souboj, kterému by mohla slušet remíza.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
1 : 1
Slovácko 1. FC - Ostrava Baník
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole