Přihlášení:
Menu
Preview Pardubice - Karviná

Pardubice a Karviná zabojují ve vzájemném duelu o první ligové body!

25. 7. 2024 21:33, upraveno: 27. 7. 2024 17:21
autor: Sforzac
Pardubice a Karviná, tedy dvě fotbalová mužstva, která se v minulém ligovém ročníku úspěšně zachránila v nejvyšší české fotbalové lize, poměří poslední červencovou sobotu síly ve druhém kole před týdnem zahájené sezóny Chance ligy.

Hostům z Karviné se v úvodním kole podařilo pod vedením nového kouče Martina Hyského na domácím stadionu zaskočit Slovan Liberec úvodní brankou hned ve čtvrté minutě, ovšem další šance nevyužili a soupeř ještě před změnou stran otočil dvěma přesnými zásahy výsledek ve svůj prospěch. Ve druhém poločase si Severočeši výsledek pohlídali a navíc tři minuty před vypršením základní hrací doby upravili z jejich pohledu na konečných 3:1 slovenský útočník v libereckých službách Ľubomír Tupta.

Rovněž domácí Pardubice museli po odchodu Radoslava Kováče hledat nového trenéra, jímž se nakonec stal šestačtyřicetiletý Jiří Saňák, jehož čekal hned v prvním ligovém střetnutí velmi složitý úkol v podobě páteční předehrávky na trávníku mistrovské Sparty Praha. Pardubičtí začali na Letné bez bázně a hany, za což jim byla odměnou hned v pětadvacáté minutě vedoucí branka. Svěřenci dánského trenéra Larse Friise ale ve čtvrté minutě nastavení první půle srovnali krok brankou Matěje Ryneše a o výhře Sparťanů v poměru 2:1 pak rozhodl ve druhé půli Victor Olatunji.

Souboj dvou mužstev, která před startem nové sezóny udělala změnu na postu hlavního trenéra, uvidí od sobotní páté hodiny večerní pardubická CFIG Aréna.

Logo týmu Pardubice FK Novinky týmu Pardubice FK Logo týmu Pardubice FK Novinky týmu Karviná FC

Vzhledem k velice slušnému výkonu Pardubic v úvodním utkání na půdě Sparty lze předpokládat, že hlavní kouč Jiří Saňák nepřichystá v zahajovací sestavě příliš mnoho změn.

Červeno-bílí budou znovu postrádat svého druhého nejlepšího střelce uplynulé sezóny Ladislava Krobota, jenž nastoupil pouze v jednom přípravném utkání, a aktuálně jej najdeme na listině zraněných. Třiadvacetiletému útočníkovi se proti Slezanům nadmíru daří, neboť v uplynulé ligové sezóně zaznamenal v rámci čtvrtého kola ve Skupině o udržení hattrick a gólově se tak prosadil v předešlých dvou vzájemných měření sil hned čtyřikrát. O to více může absence tohoto bývalého hráče Mladé Boleslavi či Ústí nad Labem domácí mrzet. Z důvodu zdravotních komplikací do hry s největší pravděpodobností nezasáhnou ani záložníci Vojtěch Sychra a Adam Fousek.

Krajní obránce Jan Kalabiška ukončil svoje šestileté působení ve Slovácku a na sklonku své bohaté fotbalové kariéry zamířil do Pardubic. Nejenže tento sedmatřicetiletý harcovník otevřel gólový účet zápasu na hřišti Sparty, ale stal se rovněž vůbec prvním úspěšným střelcem nového ročníku Chance ligy.

Celých devadesát minut odehrál proti pražské Spartě nestárnoucí Kamil Vacek, taktéž sedmatřicetiletý a nesmírně zkušený světoběžník, který si kromě českých stadionů zahrál rovněž v Itálii, Izraeli, Dánsku, Polsku či Německu. Rodák z Ústí nad Orlicí by neměl znovu chybět v zahajovací sestavě červeno-bílých.

K nejnebezpečnějším pardubickým fotbalistům patří bezesporu forvard Tomáš Zlatohlávek, jenž nasázel v předchozí sezóně sedm branek. I když vyšel tento čtyřiadvacetiletý fotbalista v zahajovacím utkání letošního ligového ročníku na Letné střelecky naprázdno, nastoupí s největší pravděpodobností proti Karviné opět v základní sestavě.

Trenér Martin Hyský udělá oproti utkání s Libercem pravděpodobně několik změn a od úvodního hvizdu pošle do hry novopečené posily, které zasáhly v prvním ligovém kole do hry až v průběhu druhé půle.

Fotbalový světoběžník Jan Douglas Bergqvist si v úvodním zápase přivodil ještě v průběhu úvodního dějství zranění a po jeho odchodu se v zadních řadách Slezanů vytratila potřebná jistota, čehož dokázal soupeř využít. Jedenatřicetiletý švédský stoper se zkušenostmi z nižších anglických soutěží a třeba i lotyšské Virsligy bude Karviné chybět rovněž v utkání v Pardubicích a na postu středního obránce jej může nahradit slovenský stoper Dávid Krčík či čerstvá posila z brněnské Zbrojovky Lukáš Endl.

Prozatím jediným střelcem bílo-zelených v tomto ligovém ročníku je slovenský křídelník Martin Regáli, jenž se dokázal v úvodním ligovém utkání střelecky prosadit již ve čtvrté minutě první půle. Třicetiletý rodák z Prešova, kterého Karviná přivedla v loňském roce z belgického Kortrijku, nastoupí s největší pravděpodobností v zahajovací sestavě také v Pardubicích.

Řek Giannis-Fivos Botos se stal novým hráčem pražské Slávie, která jej získala z nizozemského celku Helmond Sport, v jehož dresu zaznamenal v rámci druhé nejvyšší holandské ligy devět branek. Třiadvacetiletý ofenzivní záložník, jenž aktuálně hostuje ve slezském celku, by mohl v Pardubicích dostat příležitost v základní jedenáctce.

Na postu levého obránce nastoupí s největší pravděpodobností opět již devětatřicetiletý Jiří Fleišman, bývalý hráč ostravského Baníku, Mladé Boleslavi a Slovanu Liberec, v jehož dresu si zahrál v evropských pohárech a s nímž získal kromě mistrovského titulu rovněž dvě trofeje pro vítěze domácího poháru.

Hráči týmu Pardubice FK Hráči týmu Karviná FC
  • Viktor Budinský - Brankář
  • Jan Kalabiška - Levý obránce
  • Tomáš Polyák - Střední obránce
  • David Šimek - Střední obránce
  • Michal Surzyn - Pravý obránce
  • Kamil Vacek - Defenzivní záložník
    (Kapitán)
  • Tomáš Solil - Střední záložník
  • Pavel Zifčák - Levé křídlo
  • Vojtěch Patrák - Ofenzivní záložník
  • Dominik Mareš - Pravé křídlo
  • Tomáš Zlatohlávek - Střední útočník
  • Milan Knobloch - Brankář
  • Jiří Fleišman - Levý obránce
  • Jaroslav Svozil - Střední obránce
    (Kapitán)
  • Dávid Krčík - Střední obránce
  • Rajmund Mikuš - Pravý obránce
  • Patrik Čavoš - Defenzivní záložník
  • David Planka - Střední záložník
  • Martin Regáli - Levé křídlo
  • Giannis-Fivos Botos - Ofenzivní záložník
  • Amar Memič - Pravé křídlo
  • Ebrima Singhateh - Střední útočník
Chybějící hráči týmu Pardubice FK Chybějící hráči týmu Karviná FC
  • Adam Fousek - Levý záložník
    (Zranění)
  • Vojtěch Sychra - Levý záložník
    (Zranění)
  • Ladislav Krobot - Střední útočník
    (Zranění)
  • Douglas Bergqvist - Střední obránce
    (Poranění hamstringů)
Předpověď zápasu

Pardubice v žádném případě neudělali ve svém úvodním vystoupení na trávníku obhájce mistrovského titulu ostudu, a i když byl soupeř statisticky lepší, při troše štěstí si mohli z Letné odvézt cenný bod. Tři z celkových osmi střel Východočechů mířily mezi tři tyče, zatímco Letenští trefili prostor brány z dvaceti pokusů sedmkrát a zahrávali pět rohových kopů oproti čtyřem pardubickým. Východočeši drželi v utkání míč na svých kopačkách o dvacet procent méně než Sparťané, ale v tomto ohledu je předčili po inkasované brance ve druhém dějství.

Rovněž Karviná nebyla v utkání s Libercem horším mužstvem a navíc díky rychlé brance zažila úvod z říše snů. Průběh zápasu výrazně ovlivnilo zranění švédského stopera Bergqvista, po jehož odchodu inkasovali domácí tři branky. Slezané drželi oproti Severočechům o dvacet procent častěji míč na svých kopačkách a vyprodukovali šestnáct střel, tedy o sedm více než soupeř, ovšem brankový prostor trefili pouze pětkrát. Bílo-zelení zahrávali osm rohových kopů, kdežto liberečtí fotbalisté o dva méně.

Domácí ovládli předešlá čtyři vzájemná utkání a v posledních dvou navíc udrželi čisté konto, včetně toho posledního v rámci uplynulé sezóny, v němž zvítězili před zraky svých fanoušků ve čtvrtém kole Skupiny o udržení jednoznačným rozdílem 4:0.

Slezané by se zřejmě spokojili s jakýmkoliv bodovým ziskem, ale domácí mužstvo, které je papírovým favoritem tohoto utkání, bude zcela jistě brát pouze výhru. Pardubice si v úvodním ligovém kole na pražské Letné dokázali, že mohou hrát vyrovnanou partii i s těmi nejlepšími a s Karvinou, která bude zřejmě i letos bojovat o setrvání v nejvyšší soutěži, by si měli před domácím publikem připsat premiérové vítězství.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 1
Pardubice FK - Karviná FC
27. července 2024 - 17:00
2 - 1X2
3,29
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Zdeno10
50.0 %
Zdeno10
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole