Přihlášení:
Menu
Preview Německo - Dánsko

Němci se po vítězství v základní skupině představí v sobotním osmifinále s Dánskem!

27. 6. 2024 23:19, upraveno: 29. 6. 2024 10:08
autor: Sforzac
Druhé sobotní osmifinálové utkání letošního evropského šampionátu obstará reprezentace domácího Německa a národního výběru Dánska.

Naši západní sousedé zažili vstup do turnaje z říše snů, když v zahajovacím utkání doslova smetli národní výběr Skotska jednoznačně 5:1 a další tři body získali rovněž ve svém druhém vystoupení s Maďarskem, které přehráli poměrem 2:0. V závěrečném, tedy ve třetím střetnutí úvodní fáze turnaje se Švýcarskem srovnalo Německo až ve druhé minutě nastavení základní hrací doby na konečných 1:1 a uhájilo tak první místo ve skupině A právě před reprezentací helvétského kříže.

Dánové sice nepoznali v úvodní fázi turnaje pachuť porážky, ale rovněž si nepřipsali jedinou výhru. V úvodním střetnutí se Slovinskem šli sice po úvodním dějství do šaten s jednobrankovým náskokem, ale soupeř po změně stran srovnal na konečných 1:1. Stejný výsledek uhráli Seveřané rovněž ve druhém skupinovém utkání s konečným vítězem skupiny C Anglií. Ve svém třetím vystoupení získala dánská reprezentace díky bezbrankové remíze se Srbskem svůj třetí bod, který nakonec stačil na postup do vyřazovací fáze z druhé příčky před třetím Slovinskem.

Druhý sobotní osmifinálový duel prozatím dvou neporažených celků má výkop ve 21:00 a uvidí jej Westfalenstadionu v Dortmundu.

Logo týmu Německo Novinky týmu Německo Logo týmu Německo Novinky týmu Dánsko

Němci se jako organizátoři turnaje výborně vypořádali v zahajovacím utkání se Skotskem s tlakem, který museli bezesporu od široké fotbalové veřejnosti a prostřednictvím sdělovacích prostředků vnímat. Již po úvodním dějství vedli totiž jednoznačně 3:0 a do druhé půle nastupovali tedy nejen s luxusním náskokem, ale navíc díky vyloučení skotského obránce Ryana Porteouse v početní převaze a nakonec zvítězili jednoznačně 5:1.

Ve svém druhém vystoupení s Maďarskem šli pak mistři Evropy z roku 1996 po druhé turnajové trefě Jamala Musialy a i díky neuznané brance soupeře z důvodu postavení mimo hry do šaten s jednobrankovým náskokem. Ve druhém dějství pak upravil na konečných 2:0 ve prospěch domácích záložník Barcelony Ilkay Gündogan.

O body dokázali rozjetý německý vlak obrat prozatím pouze Švýcaři, kteří po přesné trefě Dana Ndoyeho drželi těsné vedení až do druhé minuty nastavení normální hrací doby, kdy jejich obranu nakonec překonal vyrovnávací brankou na 1:1 kanonýr Borussie Dortmund Niclas Füllkrug.

Jamal Musiala z mnichovského Bayernu nastoupil v základní sestavě všech tří zápasů úvodní fáze turnaje a po brance z první půle zahajovacího utkání se Skotskem otevřel svoji druhou trefou na Euru skóre ve druhém střetnutí s nakonec třetím celkem v konečné tabulce skupiny A Maďarskem. I když se Švýcarskem vyšel rodák ze Stuttgartu střelecky naprázdno, nastoupí zcela jistě od úvodního hvizdu v sobotním osmifinále s Dánskem.

To Niclas Füllkrug naskočil ve všech třech skupinových duelech do zápasu vždy až v průběhu druhé půle, ale rovněž dokázal skórovat již dvakrát. Po čtvrté brance Německa v úvodním zápase se Skotskem se zkušený forvard Borussie Dortmund osvědčil jako skvělý žolík v závěrečném duelu skupiny A se Švýcarskem, s nímž zachránil remízu až ve dvaadevadesáté minutě.

Teprve šestatřicetiletý kouč Německa Julian Nagelsmann bude mít pro osmifinálové utkání s Dánskem starosti se složením stoperské dvojice. V příštím utkání bude totiž postrádat osmadvacetiletého obránce Bayeru 04 Leverkusen Jonathana Taha, který uviděl druhou žlutou kartu v utkání se Švýcarskem. Ve stejném střetnutí si navíc přivodil zranění stehenního svalu stoper Realu Madrid Antonio Rüdiger a jeho start v sobotním utkání je tedy nejistý. V základní sestavě by tak mohli dostat ve středu obrany šanci Nico Schlotterbeck z Borussie Dortmund a Robin Koch z Eintrachtu Frankfurt, jenž se ani v jednom ze tří utkání základní skupiny na hřiště nepodíval.

Dánům se vydařila první půle úvodního zápasu se Slovinskem, s nímž šli do vedení hned v sedmnácté minutě. Jednobrankový náskok ale neudrželi a dovolili soupeři srovnat stav v závěrečné čtvrthodině základní hrací doby, kdy se trefil jedenatřicetiletý obránce polského Górniku Zabrze Erik Janža.

Ve druhém skupinovém střetnutí s jedním z největších favoritů letošního mistrovství Evropy s Anglií museli naopak Seveřané zareagovat na úvodní trefu Harryho Kanea, což se jim podařilo ještě v průběhu první půle a rovněž ve svém druhém vystoupení úvodní fáze turnaje tak získali bod.

Dánsko bylo v závěrečném utkání se Srbskem lepším celkem a mělo blíže k vítězství, ale uhráli pouze bezbrankovou remízu, která však nakonec stačila na konečnou druhou, tedy postupovou příčku. Z nesmírně vyrovnané skupiny C prošli do vyřazovacích bojů rovněž třetí Slovinci a se dvěma body nakonec poslední Srbsko skončilo stejně jako česká reprezentace před branami osmifinále.

Dánové prozatím na letošním evropském šampionátu skórovali dvakrát. V úvodním utkání se trefil středopolař Christian Eriksen, jenž tak střelecky zastoupil svého spoluhráče z Manchesteru United Rasmuse Hojlunda, který se stal se sedmi brankami nejlepším dánským kvalifikačním střelcem, ale ani v jednom ze tří utkání úvodní fáze letošního Eura se gólově neprosadil.

Druhou a prozatím poslední přesnou dánskou trefu, která byla zároveň vyrovnávací, zaznamenal v duelu s favorizovanou Anglií defenzivní záložník portugalského Sportingu Lisabon Morten Hjulmand, jenž ale bude v osmifinále s Německem kvůli dvěma obdrženým žlutým kartám chybět. Na jeho postu by jej mohl v základní sestavě nahradit Christian Norgaard z anglického Brentfordu.

Hráči týmu Německo Hráči týmu Dánsko
  • Manuel Neuer - Brankář
    (Bayern Mnichov)
  • Maximilian Mittelstädt - Levý obránce
    (VfB Stuttgart)
  • Nico Schlotterbeck - Střední obránce
    (Borussia Dortmund)
  • Robin Koch - Střední obránce
    (Eintracht Frankfurt)
  • Joshua Kimmich - Pravý obránce
    (Bayern Mnichov)
  • Robert Andrich - Defenzivní záložník
    (Bayer 04 Leverkusen)
  • Toni Kroos - Střední záložník
    (Real Madrid)
  • İlkay Gündogan - Střední záložník
    (FC Barcelona - kapitán)
  • Florian Wirtz - Ofenzivní záložník
    (Bayer 04 Leverkusen)
  • Jamal Musiala - Ofenzivní záložník
    (Bayern Mnichov)
  • Kai Havertz - Střední útočník
    (FC Arsenal)
  • Kasper Schmeichel - Brankář
    (RSC Anderlecht - Kapitán)
  • Victor Kristiansen - Levý obránce
    (FC Bologna 1909)
  • Jannik Vestergaard - Střední obránce
    (Leicester City)
  • Andreas Christensen - Střední obránce
    (FC Barcelona)
  • Joachim Andersen - Střední obránce
    (Crystal Palace)
  • Alexander Bah - Pravý obránce
    (SL Benfica)
  • Pierre-Emile Hojbjerg - Defenzivní záložník
    (Tottenham Hotspur)
  • Christian Norgaard - Defenzivní záložník
    (FC Brentford)
  • Christian Eriksen - Střední záložník
    (Manchester United)
  • Jonas Wind - Střední útočník
    (VfL Wolfsburg)
  • Rasmus Højlund - Střední útočník
    (Manchester United)
Chybějící hráči týmu Německo Chybějící hráči týmu Dánsko
  • Jonathan Tah - Střední obránce
    (Disciplinární trest - žluté karty)
  • Antonio Rüdiger - Střední obránce
    (Natažený stehenní sval)
  • Morten Hjulmand - Defenzivní záložník
    (Disciplinární trest - žluté karty)
Předpověď zápasu

Německý kouč Julian Nagelsmann načasoval velmi dobře formu německého národního mužstva, jež nenašlo přemožitele v uplynulých sedmi mezistátních utkáních, v nichž dvakrát uhrálo nerozhodný výsledek a hned v pěti případech slavilo vítězství.

V zahajovacím utkání letošního Eura trefili Němci skotskou bránu hned desetkrát a současně nedovolili soupeři vystřelit na svého strážce svatyně Manuela Neuera, kterého překonal pouze vlastní brankou stoper Realu Madrid Antonio Rüdiger. Ve druhém duelu s Maďarskem musel osmatřicetiletý gólman mnichovského Bayernu likvidovat tři protivníkovy pokusy mířící mezi tři tyče. Taktéž v zápase se Švýcarskem byli Němci střelecky aktivnější, když vypálili hned osmnáctkrát, ovšem prostor brány zasáhli stejně jakou Švýcaři pouze třikrát.

Dánové drželi v posledním střetnutí se Srbskem vyrovnanou bilanci z pohledu držení míče, ale vyprodukovali deset, tedy dvakrát více střel než soupeř. Mezi tři tyče se ovšem Seveřané trefili pouze třikrát a srbský brankář Predrag Rajkovič nepustil žádnou z nich za svoje záda.

Dánové získali v tabulce skupiny C tři body za tři nerozhodné výsledky a střelecky naprázdno vyšli pouze v posledním utkání se Srbskem. Ve třech skupinových duelech zaznamenal vítěz evropského šampionátu z roku 1992 ve Švédsku dva přesné zásahy a stejný počet branek inkasoval.

Německo se s Dánskem střetlo naposledy před více než třemi roky v přátelském utkání v rakouském Innsbrucku, kde obě mužstva vsítila po jedné brance a utkání tak nakonec skončilo po remíze 1:1 smírem.

Postupující z tohoto utkání se dozví svého soupeře pro čtvrtfinále o den později, tedy v neděli, a bude jím vítěz osmifinálového utkání mezi Španělskem a prozatím největším překvapením letošního Eura Gruzií.

V tomto utkání je papírovým favoritem fotbalová reprezentace Německa, která by měla využít výhodu domácího prostředí a za podpory svých fanoušků postoupit mezi osmičku nejlepších. Dánsko bude ale zcela jistě nepříjemným soupeřem a určitě nelze očekávat jednoznačnou výhru domácích.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
1 : 0
Německo - Dánsko
29. června 2024 - 21:00
1 - 1X2
1,70
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Young
46.7 %
Young
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
  1. Honza
    29.6.2024 22:57

    Rozhodčí to zařídí

    Odpověď
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole