Přihlášení:
Menu
Preview Liberec - Olomouc

Hanáci budou po vítězství v Budějovicích usilovat o další venkovní body v Liberci!

27. 7. 2024 11:04, upraveno: 29. 7. 2024 00:39
autor: Sforzac
Téměř desetitisícový stadion U Nisy uvidí zápas druhého kola nejvyšší české fotbalové ligy mezi domácím Slovanem Liberec a olomouckou Sigmou.

Hostující mužstvo se představilo v úvodním střetnutí letošní sezóny v Českých Budějovicích s novým trenérem Tomášem Janotkou a s několika novými posilami. Po bezbrankové první půli se fotbalisté Olomouce ve druhém poločase dokázali dvakrát střelecky prosadit, a jelikož pak bez větších problémů odolali nájezdům soupeře, odvezli si z jihu Čech velice důležitou výhru 2:0.

Domácí nezačali v premiérovém utkání letošního ligového ročníku na trávníku Karviné vůbec šťastně a již od čtvrté minuty prohrávali brankou slovenského křídelníka Martina Regáliho 0:1. Po zranění švédského stopera Bergqvista se ale Slezanům vytratila jistota v defenzivě, díky čemuž Slovan ještě do poločasu otočil dvěma přesnými zásahy výsledek ve svůj prospěch a tři minuty před vypršením základní hrací doby pak stanovil konečnou podobu výsledku z jejich pohledu na konečných 3:1.

Souboj tradičních soupeřů, kteří zažili úspěšný start do nového ligového ročníku, uvidí liberecký stadion U Nisy v neděli od 14:30 hodin.

Logo týmu Liberec Novinky týmu Liberec Logo týmu Liberec Novinky týmu Olomouc

Ofenzivní záložník Denis Višinský, jenž začíná v dresu Liberce čtvrtou sezónu, se postaral v utkání na půdě Karviné o vyrovnávací branku a byla to teprve jeho druhá trefa v kariéře v rámci nejvyšší soutěže. Člen české reprezentace do jedenadvaceti let podal v úvodním ligovém kole velmi dobrý výkon a řekl si tak o místo v základní sestavě rovněž proti olomoucké Sigmě.

Adam Ševínský vstřelil v úvodním vystoupení Slovanu Liberec ve druhé části úvodního dějství hlavou z rohového kopu velmi důležitou branku na 2:1, která byla nakonec vítězná. Pro teprve dvacetiletého stopera, jenž hostuje na severu Čech z pražské Sparty, to byla zároveň premiérová trefa v nejvyšší soutěži.

Nový trenér Slovanu Radoslav Kováč poslal na hřiště v sedmašedesáté minutě slovenského reprezentačního útočníka Ľubomíra Tuptu a ten se mu tři minuty před vypršením normální hrací doby odvděčil brankou, která ztvrdila libereckou výhru. Šestadvacetiletý rodák z Prešova, jenž odehrál dvanáct minut v prodloužení na nedávno skončeném evropském šampionátu pro Slovensko nakonec smolného osmifinálového střetnutí s Anglií, se stal s šesti přesnými zásahy druhým nejlepším střelcem svého chlebodárce uplynulého ligového ročníku. Bývalý hráč italské Verony či polské Wisly Kraków by mohl proti Olomouci nastoupit od úvodního hvizdu utkání.

V minulé sezóně se sedmi brankami nejlepší střelec Severočechů Luka Kulenovič aktuálně laboruje se zraněním a nad startem ve druhém ligovém kole tak visí nad jeho startem otazník. I když bude čtyřiadvacetiletý fotbalista, jenž působí v dresu Slovanu druhou sezónu zdravotně v pořádku a připraven do hry, začne s největší pravděpodobností na lavičce náhradníků a na hřiště se podívá až v závěru utkání.

Hosté kromě mnoha změn v hráčském kádru jmenovali na pozici hlavního trenéra Tomáše Janotku, jenž byl v uplynulé sezóně vyhlášen nejlepším druholigovým koučem. A stalo se tak zcela oprávněně, neboť tento bývalý fotbalista brněnské Zbrojovky, Českých Budějovic a samozřejmě Sigmy Olomouc dovedl rezervu Hanáků po dlouhé sérii výher až na druhou příčku konečné tabulky Fortuna:Národní ligy.

Největší letní posilou Sigmy se stal útočník Jan Kliment, jenž přišel do moravského celku z Viktorie Plzeň a jako jediný fotbalista Chance ligy se dokázal v úvodním kole střelecky prosadit hned dvakrát. Třicetiletý rodák z Jihlavy, kde nastartoval svoji bohatou fotbalovou kariéru, má na svém kontě rovněž čtyři reprezentační starty v rámci kvalifikace na světový šampionát, jenž se konal v roce 2018 v Rusku. Bývalý hráč německého Stuttgartu, dánského Brondby Kodaň či Slovácka bude s největší pravděpodobností představovat největší hrozbu pro obranu Liberce.

Lukáš Juliš nastoupil na půdě Českých Budějovic pouze v závěru utkání, kdy vystřídal právě střelce dvou branek Jana Klimenta. V minulé sezóně s dvanácti přesnými trefami jednoznačně nejlepší střelec Hanáků, jenž přišel do Olomouce před dvěma roky po nepříliš úspěšném angažmá ve španělské Ibize, strávil největší část své kariéry v pražské Spartě, s níž získal rovněž v sezóně 2013/2014 mistrovský titul. Devětadvacetiletý rodák z Chrudimi zřejmě ale začne utkání v Liberci znovu mezi náhradníky.

Motorem a nedílnou součástí záložní řady Sigmy je kapitán Radim Breite, který vsítil v rámci dvanácti sezón nejvyšší soutěže patnáct ligových branek a v té poslední se trefil v olomouckém dresu dvakrát v domácím poháru. Zkušený čtyřiatřicetiletý středopolař, jenž působil před příchodem na Hanou rovněž v Liberci, nebude zcela jistě chybět v základní sestavě modro-bílých.

Hráči týmu Liberec Hráči týmu Olomouc
  • Hugo Jan Bačkovský - Brankář
  • Dominik Plechatý - Střední obránce
  • Jan Mikula - Střední obránce
    (Kapitán)
  • Adam Ševínský - Střední obránce
  • Ivan Varfolomeev - Defenzivní záložník
  • Marek Icha - Defenzivní záložník
  • Ahmad Ghali - Levý záložník
  • Michal Hlavatý - Střední záložník
  • Josef Koželuh - Pravý záložník
  • Denis Višinský - Ofenzivní záložník
  • Ľubomír Tupta - Střední útočník
  • Tadeáš Stoppen - Brankář
  • Jiří Sláma - Levý obránce
  • Jakub Pokorný - Střední obránce
  • Adam Dohnálek - Střední obránce
  • Jiří Spáčil - Pravý obránce
  • Jáchym Šíp - Levý záložník
  • Radim Breite - Střední záložník
    (Kapitán)
  • Jan Navrátil - Pravý záložník
  • Matěj Hadaš - Levé křídlo
  • Filip Zorvan - Pravé křídlo
  • Jan Kliment - Střední útočník
Chybějící hráči týmu Liberec Chybějící hráči týmu Olomouc
  • Santiago Eneme - Ofenzivní záložník
    (Zranění)
  • Luka Kulenovič - Střední útočník
    (Zranění)
  • Michael Rabušic - Střední útočník
    (Zranění)
  • Antonín Růsek - Podhrotový útočník
    (Zranění)
Předpověď zápasu

Slovan Liberec je trojnásobným vítězem nejvyšší české fotbalové ligy a ve dvou sezónách rovněž vybojoval trofej v domácím poháru. Poslední ligový titul získali Severočeši v ligovém ročníku 2011/2012 a v sezóně 2020/2021 si naposledy zahráli v evropských pohárech, když se přes tři předkola probojovali až do základní skupiny Evropské ligy UEFA, kde nakonec obsadili v konkurenci německého Hoffenheimu, belgického Gentu a srbské Crvene Zvezdy Bělehrad se sedmi body třetí, tedy nepostupovou příčku. V uplynulé sezóně vypadl Liberec hned v úvodním kole Play-Off o účast v kvalifikaci Evropské konferenční ligy s Teplicemi a v letošním ročníku evropských pohárů tak znovu chybí.

Hanáci se na evropské fotbalové scéně naposledy představili v sezóně 2018/2019, kdy v rámci Evropské ligy UEFA vyřadili ve třetím předkole kazachstánský FK Kajrat Almaty, ale do skupinové fáze neproklouzli díky následnému vyřazení se španělskou Sevillou. Nejlepšího umístění po osamostatnění české republiky dosáhla Olomouc v sezóně 1995/1996, kdy se stala vicemistrem nejvyšší soutěže. V minulém ligovém ročníku se Sigma probojovala z osmé příčky do Play-Off o Evropskou konferenční ligu, kde ovšem vypadla hned v úvodním dvojzápase s Hradcem Králové.

V úvodním ligovém kole na trávníku Karviné se svěřenci trenéra Kováče radovali z vítězství, které se ale nerodilo vůbec snadno. Zápas byl v podstatě vyrovnaný a v mnoha ohledech hovořili statistiky pro Slezany, kteří vyprodukovali o sedm střel více než Severočeši a zahrávali osm rohových kopů oproti šesti libereckým. Karvinští fotbalisté rovněž drželi o dvacet procent častěji míč na svých kopačkách. Jediným potrestaným hráčem na hrací ploše se v tomto střetnutí stal obránce Slovanu Dominik Plechatý, jenž obdržel ve druhé půli žlutou kartu za nesportovní chování.

Fotbalisté Olomouce byli v úvodním utkání na hřišti v Českých Budějovicích lepším týmem a zaslouženě si odvezli všechny body. Soupeře předčili kromě rohových kopů, kterých zahrávali Jihočeši o tři více, prakticky ve všech statistikách, včetně držení míče a počtu vyprodukovaných střel i těch, co mířili mezi tři tyče.

Vzájemná bilance hovoří spíše pro hostující celek, který dokázal zvítězit v pěti z uplynulých deseti utkání, třikrát se z výhry radovali Severočeši a dva duely skončily smírně. V posledním případě se v rámci minulé sezóny se z domácí výhry 2:0 radoval díky dvěma trefám z prvního poločasu Liberec.

Obě mužstva se v úvodním ligovém kole představila na soupeřových stadionech a v roli hostujícího mužstva obstála na výbornou. Střetnutí nemá jasného favorita, i když výhodu domácího prostředí by měl zužitkovat Liberec, jenž by mohl těsným rozdílem zvítězit.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
2 : 1
Liberec - Olomouc
28. července 2024 - 14:30
1 - 1X2
2,12
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Zdeno10
50.0 %
Zdeno10
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole