Přihlášení:
Menu
22 června 2024
15:00
ME ve fotbale
Ikona sportu fotbal
1
v
1
(1:0) (0:1)
Preview Gruzie - Česko

Češi po smolné porážce s Portugalskem nemohou připustit zaváhání s Gruzií!

21. 6. 2024 11:07, upraveno: 23. 6. 2024 23:50
autor: Sforzac
Sobotní program letošního evropského šampionátu otevře duel druhého kola základní skupiny F mezi Gruzií a Českou republikou.

Český národní výběr se za vydatného deště proti perfektně technicky i rychlostně vybaveným Portugalcům v první půli vůbec nedostával do hry a při zisku míče navíc trestuhodně kupil chyby v rozehrávce. Přesto šli Češi zejména díky skvělým zákrokům brankáře Jindřicha Staňka do kabin za bezbrankového stavu a ve druhé půli po oživení hry střídáním z ojedinělé šance dokonce udeřili dokonale umístěnou střelou Lukáše Provoda jako první. Portugalci nicméně pokračovali v nátlakové hře a nakonec se jim dvěma slepenými brankami podařilo otočit vývoj utkání ve svůj prospěch.

Gruzínci se ve svém premiérovém vystoupení na velkém mezinárodním turnaji statečně prali o první body s velice nepříjemným Tureckem, s nímž sice dokázali ještě v první půli srovnat stav na 1:1, ale na nádhernou branku soupeře z druhé půle již nedokázali opovědět a nakonec ještě v samotném závěru inkasovali při hře vabank potřetí.

Obě mužstva potřebují v tomto utkání pro udržení nadějí na účast ve vyřazovací fázi turnaje bezpodmínečně bodovat!

Logo týmu Gruzie Novinky týmu Gruzie Logo týmu Gruzie Novinky týmu Česko

Po nádherné turecké trefě z pětadvacáté minuty přišli Gruzínci s rychlou odpovědí v podání forvarda Georgese Mikautadzeho, díky němuž šla obě mužstva v poločase do kabin za nerozhodného stavu. Teprve třiadvacetiletý fotbalista francouzského FC Méty, s nímž se v letošní sezóně nedokázal zachránit v Ligue 1, bude pro naši obranu znamenat jednu z největších hrozeb.

Brankář Giorgi Mamardashvili ze španělské Valencie předvedl několik velmi dobrých zákroků a rovněž s notnou dávkou štěstí držel naděje svého mužstva až do samotného závěru, kdy se sám vydal do pokutového území ve snaze vyrovnat a tedy vybojovat alespoň bod. Jasná jednička gruzínského národního mužstva nebude zcela určitě chybět mezi třemi tyčemi ani v utkání s naší reprezentací.

Gruzie rozhodně za favorizovaným Tureckem nezaostávala v držení míče, které bylo u obou soupeřů prakticky vyrovnané. Turci nicméně trefili bránu osmkrát, zatímco Gruzínci pouze ve čtyřech případech. Obě mužstva potom zahrávala shodně pět rohových kopů.

Vzhledem k velmi dobrému výkonu lze předpokládat, že francouzský kouč ve službách Gruzie Willy Sagnol pošle proti České republice na trávník velice podobnou sestavu jako v úvodním střetnutí. Překvapivě pouze pět minut prostoru dostal v utkání se třemi brankami druhý nejlepší gruzínský kvalifikační střelec Budu Zivzivadze. Třicetiletý útočník německého Karlsruhe zůstane zřejmě znovu pouze na lavičce, ale v případě, že se na hřišti znovu objeví, musí být naši obránci hodně ostražití a nedat mu prostor k zakončení.

Slávista Lukáš Provod by při účasti nešťastně zraněného Lukáše Sadílka dost možná nebyl členem základní sestavy českého národního mužstva, ale v utkání s Portugalskem dostal důvěru, za kterou se trenéru Haškovi odvděčil nádhernou brankou a navíc patřil k nejlepším hráčům nakonec poraženého celku. Prozatím jediný úspěšný střelec české reprezentace na letošním Euru by neměl chybět v zahajovací sestavě ani proti Gruzíncům.

Největším smolařem utkání s Portugalskem se stal jinak velmi dobře hrající stoper Viktorie Plzeň Robin Hranáč, od kterého se nejprve po zákroku brankáře Jindřicha Staňka odrazil míč do sítě a následně v nastavení nedokázal zareagovat na tečovanou přihrávku do našeho pokutového území, kterou nechtěně propustil ke střídajícímu Conceicaovi, jenž neměl problém uklidit míč do naší brány. Není vyloučeno, že čtyřiadvacetiletý střelec tří branek uplynulé sezóny Fortuna:Ligy nastoupí od úvodního hvizdu také ve druhém utkání letošního Eura. Dalšími alternativami do obranné řady jsou David Jurásek z Hoffenheimu či David Zima s pražské Slávie.

Po porážce s Portugalskem se netajili trenéři tím, že pro souboj s Gruzií připraví některé změny v sestavě. Neuspokojivý výkon v úvodním utkání podal Sparťan Jan Kuchta, kterého by v zahajovací jedenáctce mohl nahradit slávistický forvard Mojmír Chytil, po jehož příchodu ve druhém poločase úvodního utkání se hra českého mužstva směrem dopředu určitě zlepšila. Na voji příležitost čeká rovněž Adam Hložek z mistrovského Bayeru 04 Leverkusen, který do úvodního utkání nezasáhl.

U Tomáše Součka se v průběhu utkání s Portugalskem projevily nespecifikované problémy s kolenem. Kapitán české reprezentace by ale měl být pro důležitý souboj s Gruzií připraven nastoupit v základní sestavě a znovu odvádět výbornou práci ve středu pole.

Hráči týmu Gruzie Hráči týmu Česko
  • Giorgi Mamardashvili - Brankář
    (CF Valencia)
  • Solomon Kvirkvelia - Střední obránce
    (Al-Okhdood Club)
  • Lasha Dvali - Střední obránce
    (APOEl Nicósia)
  • Guram Kashia - Střední obránce
    (Slovan Bratislava - kapitán)
  • Anzor Mekvabishvili - Defenzivní záložník
    (CS Universitatea Craiova)
  • Georgiy Tsitaishvili - Levý záložník
    (Dinamo Batumi)
  • Giorgi Kochorashvili - Střední záložník
    (UD Levante)
  • Otar Kakabadze - Pravý záložník
    (Cracovia)
  • Giorgi Chakvetadze - Pravé křídlo
    (FC Watford)
  • Khvicha Kvaratskhelia - Levé křídlo
    (SSC Neapol)
  • Georges Mikautadze - Střední útočník
    (FC Metz)
  • Jindřich Staněk - Brankář
    (SK Slavia Praha)
  • David Jurásek - Levý obránce
    (TSG 1899 Hoffenheim)
  • Ladislav Krejčí - Střední obránce
    (AC Sparta Praha)
  • Robin Hranáč - Střední obránce
    (FC Viktoria Plzeň)
  • Tomáš Holeš - Střední obránce
    (SK Slavia Praha)
  • Vladimír Coufal - Pravý obránce
    (West Ham United)
  • Tomáš Souček - Defenzivní záložník
    (West Ham United - kapitán)
  • Lukáš Provod - Střední záložník
    (SK Slavia Praha)
  • Mojmír Chytil - Levé křídlo
    (SK Slavia Praha)
  • Pavel Šulc - Pravé křídlo
    (FC Viktoria Plzeň)
  • Patrik Schick - Střední útočník
    (Bayer 04 Leverkusen)
Předpověď zápasu

V úvodním střetnutí s favoritem skupiny Portugalskem trefili Češi prostor mezi třemi tyčemi pouze jednou a hned z toho byla vedoucí branka. Soupeř jinak jednoznačně držel otěže zápasu pevně ve svých rukou, diktoval hru a zejména v první půli Čechům míč příliš nepůjčoval. Jediným hříšníkem naší reprezentace se stal Patrik Schick, který viděl žluté napomenutí za podražení v úvodu druhé půle.

Gruzínskou reprezentaci čeká v závěrečném třetím kole skupinové fáze favorizované Portugalsko, s nímž se naposledy utkala v rámci přátelského utkání již v roce 2008 a prohrála 0:2.

Naše reprezentace se ve třetím utkání skupiny F střetne s Tureckem, s nímž neuspěla v předešlých třech vzájemných duelech, včetně toho posledního z roku 2022 v Gaziantepu, kde podlehla těsným rozdílem 1:2.

Obě reprezentace se na mezinárodní fotbalové scéně potkávají sice vůbec poprvé, ale všichni aktéři tohoto sobotního odpoledního duelu druhého kola základní skupiny F budou na základě rozborů předchozích utkání zcela určitě velice dobře připraveni.

Češi našli v úvodním kole s Portugalskem přemožitele po sedmi mezinárodních utkáních, z nichž tři odehrály v kvalifikaci na letošní Euro a následující čtyři v rámci přípravy.

Pro Gruzínce byla porážka s Tureckem teprve druhá z předešlých osmi střetnutí. Poslední prohru před startem turnaje uštědřili nováčkovi evropského šampionátu Španělé, kteří zvítězili v závěrečném desátém kole kvalifikační skupiny A na domácí půdě 3:1.

Gruzínský reprezentační výběr předvedl ve svém úvodním vystoupení s Tureckem velmi dobrý a bojovný výkon a v závěru nebyl daleko od vyrovnání. Česko se s favorizovaným Portugalskem do hry příliš nedostalo a o cenný bod přišlo až v nastavení. Naše družina bude muset v tomto utkání zvolit zcela odlišnou taktiku a ukázat mnohem více směrem dopředu. České reprezentanty nečeká vůbec snadný soupeř, a pokud chtějí pomýšlet na postup do osmifinále, budou ze sebe muset vyždímat maximum. Nezbývá než věřit, že trenér Hašek a jeho asistenti vyberou pro utkání s Gruzií vítěznou sestavu a nakonec soupeře, byť třeba jen těsným rozdílem, udoláme!

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
1 : 2
Gruzie - Česko
22. června 2024 - 15:00
2 - 1X2
1,83
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Zdeno10
54.7 %
Zdeno10
22. června 2024 - 15:00
UO 2.5
1,94
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Honza
57.6 %
Honza
22. června 2024 - 15:00
UO 1.5
1,33
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Stupesak
68.4 %
Stupesak
22. června 2024 - 15:00
UO 2.5
1,92
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele francz1893
63.2 %
francz1893
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole