Přihlášení:
Menu
Preview Dukla - Plzeň

Nováčka naší nejvyšší fotbalové soutěže Duklu Praha prověří na úvod plzeňská Viktorka!

18. 7. 2024 23:21, upraveno: 18. 7. 2024 23:39
autor: Sforzac
V pořadí dvaatřicátý ročník nejvyšší české fotbalové ligy, která se od letošní sezóny bude jmenovat podle nového hlavního sponzora Chance liga, je doslova za dveřmi a svůj první souboj po návratu do nejvyšší soutěže již zcela jistě netrpělivě vyhlíží pražská Dukla, která přivítá hned v úvodním kole loni třetí celek konečné tabulky Viktorii Plzeň.

Před startem jarní části uplynulé sezóny byl největším kandidátem na postup do nejvyšší soutěže MFK Vyškov, ale po odchodu několika opor a nepříliš vydařené obměně kádru se postupně propadl až na čtvrtou příčku, čehož využila zejména Dukla, která se prodrala až na samotné čelo tabulky a nakonec si jako jediný účastník druhé ligy zahraje v nadcházejícím ligovém ročníku s nejlepšími českými celky. Naopak do druhé ligy se bez šance zabojovat o setrvání v nejvyšší soutěži pakoval Zlín.

I když Plzeň zakončila poslední ročník tehdy ještě Fortuna:Ligy až na třetí příčce za oběma pražskými „S“, bylo její počínání v minulé sezóně zcela jistě hodnoceno velmi kladně, a to zejména díky účasti v Evropské konferenční lize, kde skončila až ve čtvrtfinále na kopačkách italské Fiorentiny a výrazně tak přispěla k vylepšení koeficientu pro české kluby v nadcházejících ročnících evropských pohárů. Viktoriáni rovněž bojovali o zisk titulu v domácím poháru MOL Cup, ale ve vypjatém finále se nakonec museli na vlastním stadionu sklonit po těsné porážce 1:2 před pražskou Spartou, která tak po zisku mistrovského titulu získala po deseti letech double!

Ihned v úvodním kole si tak může nováček nejvyšší soutěže díky konfrontaci s jedním z nejkvalitnějších českých klubů udělat obrázek o úrovni svého kádru a schopnosti měřit síly třeba i s těmi nejlepšími.

Logo týmu Dukla Praha FK Novinky týmu Dukla Praha FK Logo týmu Dukla Praha FK Novinky týmu Plzeň Viktoria

V červnu 2022 převzal klub z Julisky Petr Rada, jenž svoji trenérskou kariéru odstartoval na pozici asistenta v německé Fortuně Düsseldorf a velmi cenné zkušenosti nasbíral rovněž u naší reprezentace pod vedením Karla Brücknera, po jehož odstoupení byl jmenován do pozice hlavního kouče českého národního týmu. Ostřílený pětašedesátiletý matador bude jednou z největších trenérských ikon naší nejvyšší soutěže.

Utkání bude mít pikantní nádech pro Lukáše Matějku, jehož Dukla získala na začátku července po dvouročním hostování na přestup právě z plzeňské Viktorky a kouč Rada jej samozřejmě zařadil do základní sestavy v posledním přípravném utkání s rezervou Slávie, se kterou otevřel v polovině vodního dějství skóre zápasu. V předešlých dvou sezónách zaznamenal tento šestadvacetiletý útočník v dresu červeno-žlutých v celkovém součtu 24 přesných zásahů.

Pražané přivedli v letním přestupovém termínu hned osm nových hráčů. Jedním z nich je gólman Matúš Hruška, který již na Julisce působil a po čtyřech letech se vrací ze slovenské Dukly Banská Bystrica. Rodák z Žiliny bude u jedenáctinásobného mistra československé fotbalové ligy s velkou pravděpodobností zastávat post brankářské jedničky.

Český reprezentant Tomáš Chorý, který nastoupil rovněž ve dvou střetnutích na nedávno skončeném evropském šampionátu, se stal v uplynulém ligovém ročníku s dvanácti brankami druhým nejlepším střelcem Plzně. Devětadvacetiletý rodák z Olomouce se ale na začátku července upsal pražské Slávii a trenér Miroslav Koubek se tak bude muset pokusit vytáhlého a nesmírně platného fotbalistu na postu středního útočníka vhodně nahradit.

V přípravných utkáních se šesti brankami blýskl Christophe Kabongo, jehož Západočeši získali z belgického Lommelu. Teprve dvacetiletého forvarda si plzeňští všimli při jeho hostování ve slovenské Podbrezové, v jejímž dresu zaznamenal ve dvou předešlých sezónách v celkovém součtu devět ligových branek.

Další útočnou posilou Viktoriánů se stal Daniel Vašulín, který v průběhu čtyřletého působení v Hradci Králové nastřílel osmadvacet ligových branek. Z bulharského Levski Sofia pak přestoupil na západ Čech brazilský forvard Ricardinho, jenž si kromě brazilské Serie A zahrál rovněž nejvyšší soutěž v Portugalsku.

V minulém ligovém ročníku v Plzni hostoval levý záložník Cheick Souaré a rovněž stoper Sampson Dweh, oba z druholigového Vyškova. Na zmíněné mladíky uplatnila nakonec Plzeň opci a stali se tak jejími kmenovými hráči.

Ofenzivní záložník Pavel Šulc, který si na evropském šampionátu zahrál pouze v úvodním zápase s favorizovaným Portugalskem, se stal s osmnácti přesnými trefami po slávistickém Václavu Jurečkovi druhým nejlepším střelcem nejvyšší domácí soutěže a rovněž v této sezóně bude na rychlonohého křídelníka Viktorka hodně spoléhat.

Hráči týmu Dukla Praha FK Hráči týmu Plzeň Viktoria
  • Matúš Hruška - Brankář
  • David Ludvíček - Levý obránce
  • Tomáš Vondrášek - Střední obránce
  • Daniel Kozma - Střední obránce
  • Jakub Barac - Pravý obránce
  • Jan Peterka - Defenzivní záložník
    (Kapitán)
  • Jakub Hora - Střední záložník
  • Pavel Moulis - Ofenzivní záložník
  • Lukáš Matějka - Levé křídlo
  • Martin Douděra - Pravé křídlo
  • Muris Mešanovič - Střední útočník
  • Martin Jedlička - Brankář
  • Sampson Dweh - Střední obránce
  • Robin Hranáč - Střední obránce
  • Václav Jemelka - Střední obránce
  • Lukáš Kalvach - Defenzivní záložník
    (Kapitán)
  • Jan Kopic - Levý záložník
  • Lukáš Červ - Střední záložník
  • Cadu - Pravý záložník
  • Pavel Šulc - Ofenzivní záložník
  • Daniel Vašulín - Střední útočník
  • Christophe Kabongo - Střední útočník
Chybějící hráči týmu Dukla Praha FK Chybějící hráči týmu Plzeň Viktoria
  • Viktor Baier - Brankář
    (Zranění)
  • Jan Sýkora - Levé křídlo
    (Poranění kolena)
  • Matěj Valenta - Střední záložník
    (Poranění kolena)
  • Rafiu Durosinmi - Střední útočník
    (Operační zákrok)
Předpověď zápasu

Fanoušci Dukly Praha se dočkali návratu mezi nejlepší domácí celky po pěti letech působení ve druhé lize, zatímco Plzeň zahájí již dvacátou sezónu v nejvyšší soutěži v řadě.

V uplynulém ročníku druhé české fotbalové ligy inkasovali Pražané devětadvacetkrát, což byl druhý nejmenší gólový příděl v soutěži. Menším počtem obdržených branek se mohlo pochlubit již pouze v konečné tabulce třetí Táborsko. Svěřenci trenéra Rady získali v celkovém součtu rovných šedesát bodů a zaznamenali 55 střeleckých úspěchů, tedy vůbec nejvíce ze všech účastníků soutěže. Tabulku druhé ligy ovládla Dukla s náskokem jedné výhry před rezervou Olomouce, která se na druhou příčku vyšplhala díky deseti ligovým výhrám v řadě.

Plzeň, která nakonec zaostala v konečné tabulce za mistrovskou Spartou Praha o sedmnáct bodů a současně předstihla čtvrtý Baník Ostrava o sedm výher, zaznamenala v minulé sezóně naší nejvyšší fotbalové soutěže 76 gólových zápisů a čtyřicetkrát lovila míč z vlastní sítě, čímž se zařadila společně s pražskou Slavií na dělenou druhou pozici z pohledu počtu vstřelených branek a současně na třetí příčku v hodnocení střelecké produktivity.

Dukla nepoznala v průběhu letní přípravy pocit porážky, i když se utkala převážně s celky z naší druhé nejvyšší soutěže. Síly ale poměřila rovněž například s účastníkem nejvyšší slovenské ligy Banskou Bystricou, kterou zdolala při soustředění v Libčicích nad Vltavou brankou z devadesáté minuty 1:0 a na hřišti Lázní Bohdaneč pak uhrála nerozhodný výsledek 1:1 s účastníkem nejvyšší soutěže Pardubicemi.

Čtvrtfinalista posledního ročníku Evropské konferenční ligy sehrál před startem sezóny šest přátelských střetnutí, v nichž nejprve čtyřikrát zvítězil a následně při soustředění v Rakousku nejprve podlehl 1:2 Karabachu a ve svém posledním střetnutí pak remizoval s Dánskou Kodaní divokým poměrem 3:3.

Pro hostující celek nebude první utkání další ligové sezóny na půdě nabuzeného nováčka nejvyšší soutěže žádnou procházkou růžovým sadem. Nicméně Viktoria Plzeň disponuje jednoznačně kvalitnějším kádrem a je tedy zcela po právu pasována do role favorita. Lze tedy předpokládat, že kromě vítězství bude jakýkoliv jiný výsledek pro Západočechy zklamáním.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
0 : 2
Dukla Praha FK - Plzeň Viktoria
20. července 2024 - 20:00
2 - 1X2
1,54
Logo sázkové kanceláře
Avatar uživatele Zdeno10
50.0 %
Zdeno10
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole