Přihlášení:
Menu
Preview Atlético Madrid - Girona

Atlético Madrid přivítá největší překvapení uplynulé sezóny LaLigy Gironu!

25. 8. 2024 16:59, upraveno: 28. 8. 2024 00:19
autor: Sforzac
Více než sedmdesátitisícové Estadio Metropolitano v hlavním španělském městě Madridu uvidí utkání druhého kola nejvyšší španělské fotbalové ligy mezi domácím Atléticem a katalánskou Gironou.

Fotbalistům hostujícího celku se vůbec nevydařil vstup do úvodního utkání nové ligové sezóny s Betisem Sevilla, s nímž hned v šesté minutě inkasovali, ale nakonec dokázali v závěrečné dvacetiminutovce srovnat krok a odvezli si tak ze hřiště v minulé sezóně sedmého celku konečné tabulky LaLigy bod za remízu 1:1.

Rovněž Atlético Madrid inkasovalo v úvodním ligovém zápase na půdě Villarrealu jako první, ale na úvodní trefu soupeře odpovědělo hned po dvou minutách hry. Svěřenci trenéra Diega Simeoneho lovili míč z vlastní sítě znovu o přibližně čtvrthodinu později, ale v páté minutě nastavení úvodního dějství dokázali znovu srovnat krok, a jelikož se ve druhé půli žádný z celků nedokázal střelecky prosadit, utkání skončilo po nerozhodném výsledku 2:2 dělbou bodů.

Obě mužstva si z úvodního utkání nové sezóny přivezla ze soupeřova hřiště bod a v neděli večer tak zabojují o svoji první ligovou výhru.

Logo týmu Atletico Madrid Novinky týmu Atletico Madrid Logo týmu Atletico Madrid Novinky týmu Girona FC

Domácí se v minulé sezóně umístili se 76 body na čtvrté příčce konečné tabulky a nebudou tak letos chybět v základní skupině milionářské Ligy mistrů. S rovnými sedmdesáti gólovými zápisy se 43 inkasovanými brankami se pak stali čtvrtým střelecky nejúspěšnějším a současně čtvrtým nejlépe bránícím celkem LaLigy.

Álvaro Morata vsítil v uplynulém ligovém ročníku patnáct branek, ale po španělském triumfu na letošním evropském šampionátu v Německu akceptoval nabídku slavného AC Milán. V dresu několikanásobného italského mistra se jedenatřicetiletý útočník uvedl hned v úvodním ligovém kole s FC Turín, s nímž snížil minutu před koncem zápasu na 1:2 a nasměroval tak Rossoneri alespoň k vyrovnání. Bývalý hráč konkurenčního Realu Madrid, Juventusu Turín či anglické Chelsea ale aktuálně laboruje se svalovým zraněním.

Devětadvacetiletý středopolař Marcos Llorente se postaral v úvodním ligovém kole dvě minuty po úvodní trefě Villarrealu o vyrovnávací branku a zároveň zaznamenal vůbec první střelecký úspěch svého mužstva v nové sezóně. Rodák z Madridu obléká po příchodu z konkurenčního Realu dres Atlética již šestým rokem a proti Gironě by neměl chybět v základní sestavě.

Nová útočná akvizice Alexander Sorloth zajistil pro jedenáctinásobného španělského mistra v závěrečné minutě nastavení první půle proti Villarrealu, v jehož dresu zaznamenal v uplynulé sezóně úctyhodných třiadvacet střeleckých úspěchů, vyrovnávací trefou na konečných 2:2 alespoň zisk jednoho bodu. Norský reprezentační útočník dostal v nabité sestavě Atlética v prvním kole šanci od úvodního hvizdu, ale v nedělním střetnutí proti Gironě začne dost možná na lavičce náhradníků.

Součástí zahajovací jedenáctky by mohla naopak být asi největší letní posila madridského velkoklubu Julián Álvarez, kterého přivedl madridský velkoklub z anglického Manchesteru City, v jehož dresu tento čtyřiadvacetiletý Argentince zaznamenal v průběhu dvou sezón rovných dvacet přesných zásahů a pětkrát se trefil rovněž v rámci minulé sezóny Ligy mistrů.

Girona se v první polovině uplynulé sezóny přetahovala s favorizovaným Realem Madrid o první příčku LaLigy a dokonce se o ní v kuloárech hovořilo jako o možném kandidátovi na ligový titul. Bílo-červení ovšem ve druhé části přece jen několik bodů poztráceli a kromě vítězného Bílého baletu před sebe nakonec ještě v tabulce pustili i svého slavnějšího katalánského soupeře FC Barcelonu.

Hostující celek krátce před startem nové sezóny opustil Artem Dovbyk, jenž završil v závěrečném kole uplynulého ligového ročníku proti Granadě v poslední minutě základní hrací doby úspěšně provedeným pokutovým kopem hattrick a stal se tak vůbec nejlepším střelcem La Ligy. Ukrajinského reprezentačního kanonýra si vyhlédl AS Řím, kam v letním přestupovém termínu také zamířil a v úvodním utkání italské Serie A na půdě Cagliari nastoupil hned v základní sestavě, ale gólově se stejně jako jeho noví spoluhráči prosadit nedokázal.

Jednou z letních posil nejpříjemnějšího překvapení španělské ligy se stal bývalý obránce mistrovské Sparty Praha Ladislav Krejčí. Pětadvacetiletý rodák z Rosic u Brna, jenž může kromě pozice stopera zastávat bez problémů post krajního obránce, nastoupil v úvodním ligovém kole na trávníku Betisu Sevilla pouze v závěru utkání a o místo v základní sestavě bude muset ještě tvrdě bojovat.

Ofenzivní záložník Gabriel Misehouy byl krátce po svém příchodu na hrací plochu autorem vyrovnávací branky v úvodním ligovém duelu na půdě Betisu Sevilla. Teprve devatenáctiletá posila z nizozemského Ajaxu Amsterdam začne rovněž v utkání na hřišti Atlética Madrid zřejmě mezi náhradníky a do zápasu zasáhne případně až po změně stran.

Hosté se budou v nedělním střetnutí znovu obejít bez ukrajinského reprezentačního křídelníka a střelce osmi ligových branek uplynulé sezóny Viktora Tsygankova, jenž se zranil v průběhu evropského šampionátu a nenastoupil ani v jednom utkání v průběhu letní přípravy.

Hráči týmu Atletico Madrid Hráči týmu Girona FC
  • Jan Oblak - Brankář
  • Reinildo Mandava - Levý obránce
  • Robin Le Normand - Střední obránce
  • Jose Maria Gimenez - Střední obránce
  • Nahuel Molina - Pravý obránce
  • Samuel Lino - Levý záložník
  • Rodrigo de Paul - Střední záložník
  • Koke - Střední záložník
    (Kapitán)
  • Marcos Llorente - Pravý záložník
  • Antoine Griezmann - Střední útočník
  • Julián Álvarez - Střední útočník
  • Paulo Gazzaniga - Brankář
  • Miguel Gutiérrez - Levý obránce
  • Daley Blind - Střední obránce
  • David Lopez - Střední obránce
  • Arnau Martinez - Pravý obránce
    (Kapitán)
  • Oriol Romeu - Defenzivní záložník
  • Yangel Herrera - Střední zéložník
  • Bryan Gil - Levé křídlo
  • Ivan Martin - Ofenzivní záložník
  • Portu - Pravé křídlo
  • Abel Ruiz - Střední útočník
Chybějící hráči týmu Atletico Madrid Chybějící hráči týmu Girona FC
  • Marcos Paulo - Levé křídlo
    (Poranění kolena)
  • Ricard Artero - Ofenzivní záložník
    (Poranění kotníku)
  • Garcia Jastin - Levé křídlo
    (Poranění ramena)
Předpověď zápasu

Pro Gironu byla uplynulá fotbalová sezóna nejúspěšnější v historii a třetí příčku v konečné tabulce uhájili právě před Atléticem Madrid až v závěrečném ligovém kole díky vysoké domácí výhře 7:0 se sestupující Granadou. Hosté se tak premiérově představí v evropských pohárech a hned v základní skupině milionářské Ligy mistrů.

Atlético je jedenáctinásobným mistrem nejvyšší španělské soutěže a svůj poslední titul získalo v ligovém ročníku 2020/2021, v níž si připsalo o dva body více než slavnější městský rival. Poslední velký úspěch na evropské scéně zaznamenali svěřeni trenéra Diega Simeoneho v sezóně 2017/2018, kde zvítězili ve finále Evropské ligy UEFA nad Olympique Marseille.

Hosté sehráli na trávníku Betisu Sevilla vyrovnané utkání, v němž drželi o více než dvacet procent častěji míč na svých kopačkách, ale prostor brány trefili pouze dvakrát, zatímco mezi tři tyče směřovaly čtyři střelecké pokusy soupeře. Ani jeden z hráčů Girony nebyl v tomto střetnutí karetně napomínán.

Vyrovnaný byl rovněž zápas Atlética Madrid na hřišti Villarrealu. Jedenáctinásobný španělský mistr dokázal dvakrát odpovědět na branku soupeře a vyprodukoval stejně jako Žlutá ponorka devět střel, z nichž pět našlo svůj cíl. Kartu žluté barvy viděli hned čtyři fotbalisté madridského celku.

Hosté zvítězili v předešlých pěti vzájemných měření sil pouze jednou a ve zbylých čtyřech případech se z tříbodového zisku radovalo Atlético Madrid, včetně toho posledního v rámci uplynulé sezóny, v němž otočilo třemi přesnými trefami v řadě výsledek ve svůj prospěch a slavilo domácí výhru v poměru 3:1.

Girona bude i přes obrovskou konkurenci v nejvyšší španělské soutěži pravděpodobně atakovat přinejmenším pohárové příčky. Atlético Madrid se uplynulé sezóně stalo po svém odvěkém městském rivalovi Realu druhým nejúspěšnějším celkem LaLigy z pohledu hodnocení na vlastním stadionu a lze očekávat, že bude herně lepším celkem i v tomto utkání a připíše si před svými fanoušky první ligovou výhru nového ligového ročníku.

Autor tohoto článku tipuje přesný výsledek
3 : 1
Atletico Madrid - Girona FC
Máte názor k analýze nebo zápasu?
Můžete se podělit s jinými čtenáři níže
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

TIPY zdarma do emailu!

Infikuj se jako první!

TIPY zdarma do emailu!
TOP10SportSites
Search

Pro poslání analýzy musíte být přihlášen.

Pro pokračování musíte vyplnit všechna pole